Uz sākumu » Raksti » 10 stulbi jautājumi dīdžejam – DJ Groove
Ja draugi saka, ka man ir foršs pleilists, vai es esmu dīdžejs?

Nē, visdrīzāk klausītājs. Mūsdienās parādās ļoti daudz ‘’speciālistu’’, ne tikai dīdžeju vidū, bet arī saistībā ar internetu un tehnoloģijām – praktiski jebkurā jomā. Agrāk, lai kļūtu par dīdžeju, vajadzēja vispirms aizbraukt uz Londonu, uz ASV, nopirkt vinilu, aparatūru, un tikai tad, atbraucot atpakaļ, varēja strādāt. Tagad viss, kas ir vajadzīgs, ir internetā atrast vietni no kuras var lejupielādēt mūziku. Pirmais diskžokejs (pazīstams arī kā DJ vai dīdžejs) (angļu: DJ no angļu: disc jockey) nespēlēja naktsklubos, bet bija radio šovu vadītājs, kurš atskaņoja dziesmas. Pirmie diskžokeji parādījās 50. gadu beigās – 60. gadu sākumā, kad Latvija vēl bija daļa no Padomju Savienības. Dīdžejam ir jābūt mūziķim, viņam ir jāsaprot kā radīt mūziku, kādu programmu izmantot un pašam tā arī ir jārada.

Kāpēc vajadzīgas austiņas, ja mūzika tik un tā dzirdāma visā klubā?

Parasti dziesmas nāk no divām skaņuplatēm, ir pults, kurā apvieno šos trekus un izveido remiksu. Kamēr cilvēki dejo, dīdžejs klausās nākamo dziesmu, viņš to atrod, sagatavo un laicīgi atskaņo. Dīdžejam ir jāspēlē savas iecienītākās dziesmas, jo mūzika ir jābauda. Labs dīdžejs ir tas, kuram patīk mūzika, ko viņš spēlē.

Vai obligāti ir jābūt mūziķim?

Nav obligāti, var mēģināt atrast šīs zināšanas, mūzikas grāmatās. Protams, tā ir māksla nevis tikai spiešana uz pults, citādi to varētu izdarīt mana vecmamma. Kad es studēju mūzikas koledžā, vienlaikus mācījos operas vokālu. Mans pasniedzējs teica, ka nav cilvēku bez balss, ir cilvēki, kuri nemāk dziedāt. Jebkurš cilvēks var attīstīt ritma sajūtu, muzikalitāti. Arī dzirdi var attīstīt.

Ko darīt, ja Tavā ballītē neviens nedejo?

Šeit vajadzētu uzdot jautājumu vai ir skaņa. (smejas) Man tas notiek reti, jo es jau daudzus gadus strādāju un ļoti labi pārzinu savu auditoriju un, uz manām ballītēm iet cilvēki, kuri grib dejot. Ja neviens nedejo, tad ir jāpārliecinās, vai Tu spēlē pareizo formātu.

Kāpēc Jūs bojājat vinilu?

Ziniet, dīdžeju skaņuplates tam arī ir domātas, lai tās bojātu. Ir skaņuplates, kas saucas dabpleiti – (no angļu val. dubplate), tiem ir speciāli ātrumi, dažādas kompozīcijas uz dažādajām pusēm. Skretčings (no angļ val.scratching, vinila ierakstu pārvietošana uz priekšu un atpakaļ atskaņotājā, lai radītu perkusijas vai ritmiskas skaņas) ir ļoti populārs, notiek festivāli, sacensības un, tā ir augstākā pilotāža, ja to dara pareizi. Skretčings ir improvizācija, to var salīdzināt ar džeza improvizāciju. Cilvēki šādā veidā sarunājas ar aparatūru kā muzikanti. Skretčdīdžejs var spēlēt mūziku uz jebkura nesēja.

Vai meitenes no Instagram ir dīdžeji?

Dažas jā, dažas nē. Cilvēks var dēvēt sevi par ko viņš grib, bet tas nenozīmē, ka tāds viņš ir. Instagram ir bizness, nevis tikai skaistas bildes. To precīzi var pateikt tikai profesionālis – dīdžejs, kurš spēlē jau vairākus gadus.

Priekš tūres, vai pietiks ar USB zibatmiņu?

Jā, ar divām, varbūt pat ar vienu. Es savā laikā esmu izspēlējis daudz vinila. Man ir kolekcija, kurā ir 18 tūkstoši vinila plašu, bet mūsdienās uz platēm mūzika iznāk reti. Mans ‘’setup’’ iekļauj: viena skaņuplate, 2 CD atskaņotāji, pults, mikrofons, austiņas, kā arī aparatūra, kura nav vecāka par 3 gadiem. Portatīvo datoru un programmas lietoju tikai mūzikas ierakstīšanai, kaut gan ir daudzi dīdžeji, kuri spēlē ‘’live setus’’ no portatīva datora, tas arī ir forši.

Ko darīt, ja gribi gulēt, bet priekšā visa nakts?

Negulēt, vismaz censties (smejas). Sevi noskaņot. Man vienmēr ir bijis tā, ka es izguļos iepriekš. Bija tādi situācijas, kad sanāca lidot no vienas pilsētas uz otru, tad cenšos pagulēt mašīnā vai lidmašīnā. Vispār, lai tādu neērtību nebūtu, ir jāplāno laiks, kad es varu izgulēties. Kā jebkurā jomā kas ir saistīta ar mūziku, modi, ir dīdžeji, kuri balstās uz alkoholu vai citiem dopingiem. Tā ir katra cilvēka izvēle, kādam pietiek ar kafiju, Red Bull vai vīnu – tas viss ir individuāli. Jādomā par savu nākotni. Cilvēkam ir jārūpējas par sevi, tas viss ietekmē viņa veselību un attiecības ar apkārtējiem cilvēkiem.

Kā atteikt piedzērušiem kluba apmeklētājiem uzspēlēt konkrētu dziesmu?

Neesmu bijis daudz tādās situācijās, bet vienu reizi man prasīja, kad nesen bija iznācis jauns ieraksts. Šādos momentos es mēģinu atrast sapratni ar publiku. Es saku, ka man ir tādas dziesmas, kuras iepriekš esmu sagatavojis, man nav jebkurš ieraksts. Jāsaprot atmosfēra, ballītes tematika, kluba muzikālā sastāvdaļa.

Kā no vecmammas vinila uztaisīt foršo dziesmu?

Labāk atstājiet vecmammas plates mierā, tās ir svētas! Iesācējiem šķiet, ka var tā vienkārši uzlikt vinilu un uzreiz būs remiks. Kompozīcija vispirms ir jāielādē datorā, jāsagriež, jāpieliek klāt fonogramma.

Cik var nopelnīt dīdžejs?

No 500 rubļiem (~6 EUR) līdz …. 1-2 miljoniem… par setu. Ir dažādi pasākumi, kuros uzaicina spēlēt: korporatīvi, pilsētas svētki, sporta, mūzikas pasākumi. Bet šādos gadījumos jābūt noteiktai muzikālai bagāžai, jābūt multiinstrumentālam, lai varētu spēlēt jebkuru stilu. Turklāt, ja Jūs varat spēlēt un spējat izjust jebkuru mūziku, tad jums ir vairāk iespēju spēlēt radio, televīzijā, kā arī pašiem veidot mūziku, remiksus, veidot sadarbību ar dziedātajiem.

Kāds karjeras izaugsmes iespējas dīdžejam?

Nekad nedrīkst apstāties un beigt attīstīties. Šis attiecās ne tikai uz dīdžejiem, bet uz visiem. Es visu savu dzīvi daru to, ko es daru. Šī mīlestība pret mūziku un savu darbu stimulē mani attīstīties.

Kas Tev patīk Tavā profesijā?

Pastāvība, cilvēki, kuri vienmēr grib dejot.

Kas besī/nepatīk?

Vajag vienkārši darīt to, ko tu dari, lai tas būtu labāk nekā citiem. Kad nevar pagulēt lidmašīnā vai arī, kad aizkavējas reisi.

Padoms dīdžejam – iesācējam?

Ja šī profesija Tev ir tuva sirdij, tad jāvirzās uz priekšu, jāatrod kur var to profesionāli iemācīties, vai arī jāapgūst spēlēšana pašmācības ceļā.